Uniós pénzből is javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza völgyében

Megosztás

Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza völgyében egy 7,459 milliárd forintos projektnek köszönhetően – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával november végéig valósul meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és négy területi vízügyi igazgatóság konzorciumában (közép-Tisza-vidéki, tiszántúli, Körös-vidéki, észak-magyarországi). A beavatkozások során olyan területekre fókuszálnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához – írták.

A beruházás során a Kötivizig területén Martfűnél mintegy 800 méteren át kell helyezni a Tisza bal parti töltését, mert a folyó veszélyesen megközelítette a töltéslábat.

A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója során helyreállítják a hullámverés elleni kőműveket 1593 méteren, illetve pótolják 2260 méteren. A fejlesztés során javítják a Hortobágy-Berettyó bal parti árvédelmi töltését 13 kilométeren, a Tisza bal parti töltéskoronáját pedig 37 kilométeren. Emellett a Hernád folyó műtárgyait is rekonstruálják – olvasható a közleményben.

MTI

Képünkön Harsányi Gábor, a Kötivízig műszaki igazgatóhelyettese ismerteti a projektet

Fotó: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek